...Η Φύση δεν κάνει τίποτα χωρίς λόγο....

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η ομάδα έχει σκοπό, να προσεγγίσει τον κόσμο του φυτικού βασιλείου, με σκοπό να δείξει όλες τις πλευρές του άγνωστου αυτού κόσμου που υπάρχει ακριβώς δίπλα μας, με έναν αόρατο και ταυτόχρονα μαγικό τρόπο. Καλή περιήγηση. Υ.Γ Ευχαριστούμε τους ερευνητές Γρηγόρη Τσουκαλά και Κωνσταντίνα Αξιώτη για την καθοδήγησή τους στην «άλλη πλευρά» ( μαγική, αθέατη, ιστορική), των φυτών.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

ΒΕΡΒΕΝΑ

 

 
 
 



Βερβένα (Verbena Officinalis)

Εξαιρετικά διαδομένο βότανο στη Μεσογειακή Λεκάνη με ιστορία από την αρχαιότητα. Αγαπητό από πολλούς χάρη στην ευχάριστη λεμονάτη γεύση του. Είναι γνωστή επίσης και με τα ονόματα Ιεροβότανο, σταυροβότανο και σταυρόχορτο. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

Δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Φασκόμήλο Ερυθρανθές (Salvia Sklarea), το οποίο πολλές φορές λανθασμένα ονομάζεται και Ιεροβότανο, ούτε επίσης με το βότανο Λουΐζα (Lippia Citriodora).

Δομή

Η Βερβένα περιέχει πικρά γλυκοσίδια που ονομάζονται βερβεναλίνη και βερβενίνη, αιθέριο έλαιο, αλκαλοειδή, γλίσχρασμα και τανίνη, βλέννα και μία πικρή ουσία

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τονωτικό των νεύρων, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό, εφιδρωτικό, πιθανό γαλακταγωγό, ηπατικό.
Ενισχύει το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα χαλαρώνει από την ένταση και το στρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάθλιψη και τη μελαγχολία.

Σαν εφιδρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια ενός πυρετού. Σαν ηπατικό έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στις περιπτώσεις φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και ίκτερου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις του στόματος, κατά της τερηδόνας και των παθήσεων των ούλων.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται υπό μορφή κομπρεσών και για πλυσίματα σε αθεράπευτα έλκη, πρήξιμο λεμφαδένων, θρομβοφλεβίτιδα, έκζεμα, κνησμό, σπυριά δέρματος, νευραλγίες, ουλίτιδα και αμυγδαλίτιδα σαν αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο μέσο.

Πρόκειται για ένα από τα 6 φυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα που ανταγωνίζονται τους ανθρώπινους υποδοχείς οιστρογόνων

Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1-3 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο 10-15 λεπτά. Το ρόφημα μπορούμε να το πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.
Υπό μορφή βάμματος η δοσολογία είναι 2-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα..

Προφυλάξεις

Έχει εξακριβωθεί ότι το γλουκονικό βερμπανίνη σε συνηθισμένες δόσεις προκαλεί αραίωση των βλεννών, ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμέτους, μέχρι και παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από εγκύους. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, θεωρείται χαμηλού ρίσκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η Βερβενα στην παράδοση

Η Βερβένα συνδέεται από παλιά με θεϊκές και άλλες υπερφυσικές δυνάμεις. Στην αρχαία Αίγυπτο ονομαζόταν «δάκρυα της Ίσιδας» και αργότερα «δάκρυα της Ήρας». Στην αρχαία Ελλάδα ήταν αφιερωμένη στην Ηώ Εριγήνεια και τη χρησιμοποιούσαν για να καθαρίζουν τον βωμό του Δία. Οι Δρυΐδες αποδίδαν στο φυτό μαγικές ικανότητες και υποστήριζαν ότι γιάτρευε τους πληγωμένους του πολέμου και έκανε αθάνατους τους γενναίους.

Στην πρώιμη χριστιανική εποχή, ο λαϊκός μύθος έλεγε ότι η βερβένα, χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει την αιμορραγία από τις πληγές του Ιησού μετά την αφαίρεσή του από τον σταυρό και για αυτό ονομάστηκε «ιερό βότανο»

Η Βερβένα στη μαγεία

Σύμφωνα με τη Wiccan συγγραφέα Doreen Valiente, τα άνθη της Βερβένας, συμβολίζουν τη θεά Diana και συχνά απεικονίζονται σε cimaruta, παραδοσιακά ιταλικά φυλαχτά. Στο «Η Ιστορία και η άσκηση της Μαγείας» (History and Practice of Magic,1870) του Paul Christian (Jean-Baptiste Pitois) χρησιμοποιείται για την προετοιμασία ενός γούρι μανδραγόρα. Το βιβλίο περιγράφει επίσης τις αντισηπτικές της ικανότητες και τη χρήση της ως προστασία από ξόρκια.

Η Βερβένα είναι ένα κοινό συστατικό σε ξόρκια αγάπης, προστασίας, καλοτυχίας, ευημερίας. Σκορπισμένη στις γωνίες του σπιτιού θα φέρει ειρήνη και ηρεμία. Τοποθετημένη στο κρεβάτι, γύρω από το λαιμό ή πίνοντας το έγχυμα της πριν το βραδινό ύπνο, θα προστατέψει από εφιάλτες ή ανεπιθύμητα όνειρα.

Οποιοδήποτε μέρος του φυτού μπορεί να φορεθεί ως προστασία και ένα στέμμα από βερβένα στο κεφάλι, θα προστατέψει τον μάγο κατά την επίκληση πνευμάτων.

Ο χυμός του φυτού, όταν αλειφθεί στο σώμα θα χαρίσει στο άτομο διόραση για το μέλλον ενώ αν το βότανο καεί, θα διαλύσει την ενέργεια μιας αγάπης χωρίς ανταπόκριση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους εορτασμούς των 8 sabbats και χρησιμοποιώντας την σε μάτσο μπορείς να ραντίσεις με αγιασμένο νερό την δημιουργία του μαγικού σου κύκλου ή να σκουπίσεις τον βωμό σου.

Μην ξεχνάς ότι ο πρωταρχικός ρόλος της Βερβένα ήταν να προστατεύει τους πιστούς από τα κακά ξόρκια ή την αρνητική ενέργεια και να εξαγνίζει ιερούς χώρους, όπως βωμούς, τελετουργικά εργαλεία, ναούς και ιδιωτικές κατοικίες.

Πηγές:

www.herb.gr

www.cornellbotanicgardens.org/

www.wikipedia.org

www.e-lactancia.org

Scott Cunningham (1985) Cunningham’s Encyclopedia of Magical Herbs. Llewellyn Publications

Valiente, Doreen (1994). An ABC of Witchcraft Past and Present. The Crowood Press

Pitois, Christian (1952). The History and Practice of Magic, Volume 2, Forge Press